zondag 6 maart 2011

Bermbom doodt twaalf burgers in Oost-Afghaanse provincie Paktika

Zeker twaalf burgers zijn zondag in de provincie Paktika in het zuidoosten van Afghanistan om het leven gekomen toen het busje waarin ze zaten werd geraakt door een bermbom. Er vielen ook vijf gewonden.

Dat heeft gouverneur Moheebullah Samim van de provincie gemeld. De dodelijke slachtoffers zijn vijf kinderen, vijf mannen en twee vrouwen. De Taliban worden verdacht van de aanslag.

De burgers waren juist de grens vanuit Pakistan overgestoken toen hun voertuig in Paktika op een bermbom reed. Ze waren op weg naar het district Waza Khowa.

De provincie staat bekend als uiterst gevaarlijk en er is een hoge activiteit van opstandelingen. Veelvuldig wordt gemeld dat die binnendringen vanuit buurland Pakistan.

Samim beschuldigde “de vijanden van vrede die opnieuw hun tirannengezicht laten zien aan het publiek” van de aanslag. Volgens de BBC wordt hiermee op de Taliban gedoeld.

BBC-correspondent Jill McGivering zegt: “Bermbommen, die veelvuldig worden gebruikt door opstandelingen, zijn gericht tegen leden van de veiligheidsdiensten en bestuurders, maar doden in plaats daarvan vaak mensen van de plaatselijke bevolking.”

Samim heeft de veiligheidsdiensten opgeroepen om de daders op te sporen en te arresteren.

Gewelddadige week
Afghaanse media melden dat het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend heeft gemaakt dat gewelddadigheden de afgelopen week aan zeker 79 mensen het leven hebben gekost. Er vielen 127 gewonden. Onder de slachtoffers zijn Taliban, burgers en politieagenten.

44 burgers vonden de afgelopen zeven dagen de dood.

Minstens 66 incidenten werden gemeld die in verband staan met geweld en 132 gevallen van criminaliteit, waaronder moord, ontvoeringen, overvallen en fraude. Ongeveer 227 verdachten zijn gearresteerd.

Ondanks dat de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht momenteel op zijn sterkst is sinds de oorlog in Afghanistan eind 2001 begon, en de enorme troepenopbouw, de “surge” is voltooid, is het land nog niet eerder zo onveilig geweest als nu.

Oorlogsgeweld in het land kostte vorig jaar aan meer dan 2.400 burgers het leven, een recordaantal. In de laatste twee weken van februari kwamen zeker 200 burgers om.